vanaf 2 april 2017 Kapiteinshuis Pekela Aardewerk uit Albion
De Veenkoloniale schippers waren ‘kind aan huis’ in de Engelse havens. “See you in Liverpool” was dan ook een gebruikelijke afscheidsgroet bij het vertrek uit Groningen. De provincie Staffordshire, het achterland van deze grote havenstad, was het centrum van de aardewerkindustrie met Wedgwood als meest bekende producent. Menig zeeman bracht het mee terug naar de Veenkoloniën. Met de wisselexpositie ‘Aardewerk uit Albion’ wordt dit jaar een deel van de collectie van het Kapiteinshuis Pekela aan de bezoekers getoond.
22 oktober t/m 4 februari 2018 Veenkoloniaal Museum De Ploeg, 100 jaar!
Een dubbelexpositie met werk van Geert Hendrik Streurman en de huidige leden van de Groningse kunstenaarskring De Ploeg.

25 november t/m 18 februari 2017 Noordelijk Scheepvaartmuseum Abel Tasman - Welkom aan boord!
Precies 375 jaar na de ontdekking van Tasmanië door Abel Tasman, maakt u in deze tentoonstelling kennis met het leven aan boord van de Heemskerck. Ontmoet de navigator, scheepsarts en timmerman en vaar terug in de tijd.

Abel Tasman ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland, de Tonga- en Fiji-eilanden en bracht grote delen van Australië in kaart. En zo werd de Lutjegaster een groot man. 375 jaar later kijken we terug hoeTasman vanuit Batavia met de schepen Heemskerck en Zeehaen richting het onbekende Zuidland vertrok.

"Dit is het eerste land dat we in de Zuidzee vonden,en het is geen enkel Europees volk bekend"(Journaal Abel Tasman, 25 november 1642)

 

9 december t/m 11 maart 2017 Noordelijk Scheepvaartmuseum Van 9 december t/m 11 maart 2018
In een drieluik wordt getoond wat er voor, tijdens en na de verwoestende Kerstvloed gebeurde. De tentoonstelling begint met de sterke waarschuwing van commies-provinciaal Van Seeratt in 1716, die door Stad en de Ommelanden in de wind werd geslagen. Daarna wordt de impact van de storm en haar gevolgen in beeld gebracht aan de hand van originele ooggetuigenverslagen die eeuwen in de archieven lagen. De Kerstvloed had grote gevolgen. Het was de laatste grote overstroming in Noord-Nederland.

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met waterschap Noorderzijlvest