t/m 6 mei 2018 Veenkoloniaal Museum Silent Punk
Liefhebbers van Steampunk en Stirlingmotoren opgelet, in het voorjaar tonen we de grootste en meest indrukwekkende verzameling fantasie-Stirlingmotoren van Nederland. Steampunk is tegenwoordig trendy en verwijst naar de 19de eeuw, toen in de tijd van stoom de meest fantastische machines werden bedacht. Jos de Vink bouwt de meest fantastische motoren die gebaseerd zijn op het Sterling principe. Feitelijk zijn het heteluchtmotoren in de meest futuristische vormen.

De Schotse dominee Stirling is de naamgever en uitvinder van de motor. Hij bedacht een principe waarbij lucht in een gesloten capsule wordt verwarmd en weer afgekoeld en een zuiger in beweging zet. Door het uitzetten en krimpen van de lucht komt de motor in beweging. In onze expositie is zelfs een motor opgenomen die alleen al op de warmte van een hand in beweging komt. Stirlingmotoren kennen en hoog rendement en zijn bijna geluidsarm. Meer dan 50 modellen van Jos de Vink zijn te zien op deze expositie. Bijzonder is dat al deze objecten heel weinig energie nodig hebben en makkelijk op een waxinelichtje of op de warmte van een halogeen lampje kunnen lopen. In deze expositie zijn ook een aantal motoren opgenomen die alleen al op de warmte van een hand in beweging komt. De collectie bestaat uit verschillende configuraties: van een tijdmachine tot een motor die een klok aandrijft. Deze futuristische heteluchtmotoren zijn gemaakt van afgedankte oude voorwerpen van messing en brons. De Stirling objecten van deze tentoonstelling werken in stilte. Vandaar de titel ĎSilentpunkí. Onderga het rustgevend effect van de traag draaiende kunstobjecten in deze tijd van lawaai, haast en drukte.

t/m 13 mei 2017 Veenkoloniaal Museum In de ban van de steentijd, 30 jaar Werkgroep Prehistorie
De doelstellingen van de Werkgroep Prehistorie van het Veenkoloniaal Museum waren: Op zowel wetenschappelijke- als leerzame wijze bezig zijn met de pre- en protohistorische archeologie van het veenkoloniale gebied en de randzones.

Een hele mond vol en eigenlijk ook wel een erg statische omschrijving van een werkgroep die jarenlang met veel enthousiasme opgravingen verrichtte in de Groninger VeenkoloniŽn en daarbuiten. Een werkgroep onder leiding van een bezielde archeoloog, John Smit, die als grote gangmaker het enthousiasme voor elke vondst, hoe groot of klein ook,  op zijn mede werkgroepleden wist over te brengen. Een werkgroep die landelijk in aanzien stond en als voorbeeld werd gezien in Ost-Friesland, totdat John Smit  op 5 april 1997 op veel te jonge leeftijd overleed. Van 1983 tot en met het jaar van zijn sterven, 1997, was John Smit de belichaming en de stuwende kracht achter het archeologisch onderzoek in de VeenkoloniŽn. Veel boeren zullen zich waarschijnlijk de lange, ietwat gebogen gestalte herinneren die de kale akkers afstruinde, op zoek naar oude bewoningssporen, omringd door zijn mensen van de Werkgroep Prehistorie.

De werkgroep bleef ontredderd achter, maar krabbelde met steun van provinciaal archeoloog Henny Groenendijk weer op. Er vonden nog diverse bijzondere opgravingen plaats en de Werkgroep Experimentele Archeologie kreeg bij de Heemtuin onderdak totdat veranderde wetgeving het zoeken met amateurarcheologen bijna onmogelijk maakte en telkens terugkerende vernielingen aan de, met veel liefde door o.a. Roelie Meijer, opgebouwde hutten het enthousiasme en de energie uit de groep haalde. De werkgroep inventariseert nog steeds de oude vondsten die uiteindelijk worden ondergebracht in het centraal Archeologisch depot te Nuis. Als museum blikken we terug op bijna 30 jaar opgravingsgeschiedenis en de meest bijzondere resultaten. John Smit en de Werkgroep Prehistorie brachten de steentijd terug in de regio en verlengde Anthony Winkler Prins historie van wild, woest en ledig met tienduizenden jaren.

 

17 maart t/m 27 mei 2018 Noordelijk Scheepvaartmuseum Berend Botje ging uit varen
Wereldberoemd was admiraal Louis van Heiden uit Zuidlaren na zijn succes bij de slag van het Griekse Navarino in 1827. Maar wie kent tegenwoordig nog de naam van de enige Drentse zeeheld in dienst van de Russische tsaar? Of leeft de herinnering aan hem voort in het bekende kinderliedje over Berend Botje? Feit is dat hij uiteindelijk nog eenmaal terugkeerde naar Zuidlaren, het dorp van zijn jeugd. Is Louis werkelijk de Berend Botje uit het bekende kinderliedje?
30 maart t/m 27 mei 2018 Noordelijk Scheepvaartmuseum Voortdurend Verzet!
Voortdurend Verzet! gaat over de impact van verzet op het leven van mensen en hun naasten, en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te gaan. 
Verzet is van alle tijden, vůůrtdurend, en kent vele gezichten. 
Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen brengt, in samenwerking met ons museum en de Verhalen van Groningen, verhalen van verzetsmannen en -vrouwen in de Tweede Wereldoorlog weer tot leven. 
Mensen die vandaag de dag gevlucht zijn vanwege hun verzetswerk krijgen in deze tentoonstelling ook een gezicht.
27 mei t/m 9 september 2018 Veenkoloniaal Museum Veendam in de vaart

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam organiseert van 27 mei tot en met 9 september 2018 een tentoonstelling over de vier Holland Amerika Lijn schepen die onder de naam 'Veendam' in de vaart zijn geweest.

De voorloper van de HAL verkeert eind 19de eeuw in grote financiŽle nood en tot hun grote verbazing komt een boertje uit Groningen ze met een grote zak geld redden. Het boertje is niemand minder dan grootindustrieel Willem Albert Scholten, groot geworden in de zetmeelindustrie,  die met een bedrag van maar liefst 600.000 gulden in 1873 een aandeel neemt in de voorloper van de HAL, de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NASM). Na het vertrek van Willem Albert in 1879 als commissaris bij de NASM, blijft zijn zoon Jan Evert nog jarenlang deze positie behouden bij de maatschappij.

Willem albert  Scholten verbindt natuurlijk wel een voorwaarde aan zijn gulle gift. Zijn naam moet aan ťťn van de schepen verbonden worden en ook Veendam, ooit de domicilie van honderden kapiteins en de woonplaats van Lloyds Surveyor H.P. Hazewinkel  krijgt een plaats op de boeg.   

De  ĎW.A. Scholtení wordt  in 1874 bij Napiers & Sons in Glasgow gebouwd.  Op 19 november 1887 komt de W.A Scholten in dichte mist in botsing met de Rosa Mary in de buurt van Dover en zinkt.

Een duikclub uit Dover heeft enkele jaren geleden naar het wrak gedoken en het uitvoerig gefotografeerd. Ook zijn er tal van artefacten boven water gehaald, die nog niet eerder zijn tentoongesteld. Het Veenkoloniaal Museum heeft met de presentatie in de expositie 'Veendam in de vaart' de wereldprimeur.